Hummerfiske på
Hvaler

Kystkultur • Familietradisjon • Sjømatglede

 

Hummerfisket er så hellig for mange at hummermåltidet etter første fangstdag er like viktig og høytidelig som julemiddagen. 

 
 

Hummerfisket på Hvaler engasjerer mengder av mennesker, og i starten av fangstperioden er det nesten mer folk i Hvaler-skjærgården enn det er på en varm sommerdag her. Den eldste garde er flink til å føre tradisjonen videre til sine etterkommere, og ofte ser man familier med alle generasjoner i samme båt.

Det fine med hummerfiske er at det er en ganske enkel fangstmetode, dette er noe alle kan klare, og man trenger bare å sette seg inn i reglene og ha tilgang på båt og teiner. 

 
Hummerfiske utenfor Skjærhalden på Hvaler. Et typisk syn under hummerfisket på Hvaler - 3 generasjoner i én og samme båt på jakt etter havets sorte gull .

Hummerfiske utenfor Skjærhalden på Hvaler. Et typisk syn under hummerfisket på Hvaler - 3 generasjoner i én og samme båt på jakt etter havets sorte gull.

 
 

Litt av hvert om havets kardinal
 

 

Deilige oppskrifter
September 2017

Hummer regnes som kongen blant skalldyr. Med sitt tykke, røde skall og et velsmakende innhold, skaper et måltid hummer alltid begeistring og en følelse av eksklusivitet og luksus. Mange foretrekker å servere hummeren naturell, med bare litt hjemmelaget majones og hvitt brød til. Andre ønsker å tilsette flere ingredienser og lager kanskje en kremet hummersuppe til forrett etterfulgt av nydelig gratinert hummer til hovedrett. 

Reglene
September 2017

Alle har lov til å fiske hummer og det er en relativt enkel sak å fange hummer om du har båt og redskaper tilgjengelig. Reglene for hummerfiske er svært enkle og tydelige, men for å unngå unødige misforståelser er det svært viktig at man leser reglene grundig. Det har vært mye ulovlig hummerfiske de siste årene og politiet har fokus på miljøkontroll av redskaper og fangstmetoder.

Med bestfar på hummerfiske
September 2017

Den virkelige spenningen hadde vi i kroppen når september kom og vi nærmet oss hummerfisket. Mange av naboene hadde noen hummertener. Man trengte ikke å ro så langt. Var du først ute, klarte du å få hummer på den lille grunnen ved Hvalerbrygga også. Men kjøpmann Nilsen var nok først der.

hummer sfdownload (1).jpeg

Kuriosa hummer

 

Hummeren er svært gammel art, man antar at arten har bestått i over 100 millioner år, så hummeren som art har klart seg veldig bra. Hummeren har tilpasset seg svært godt med de ulike forandringene som har skjedd på havbunnen gjennom millioner av år.

 
 

Siden hummeren på mange måter er øverst i næringskjeden på havets bunn vil en hummer som unnslipper å bli fanget av mennesker bli opptil 70-80 år gammel. En hummer vokser hele livet.  Stor hummer er den hellige gralen for alle hummerelskere, men også for hummerne selv. I motsetning til oss mennesker så blir ikke fisk og skalldyr mindre fruktbare desto eldre de er. Tvert imot. Mange marine arter vokser så lenge de lever og jo større de blir, desto mer produktive og viktige blir de for bestanden. Dette gjelder også den norske hummeren. 

 
hummer downlfsoad (1).jpeg
 

Den brune amerikanske hummeren eller den svarte europeiske blir begge røde når de ligger i kokende vann eller på grillen. Det røde pigmentet finnes i skallet på den levende hummeren, og der sitter det i sammen med et protein som våre øyne oppfatter som svart. Proteinet ødelegges av opphetingen og gjør at det røde pigmentet blir synlig.

 
hummer sdjwjfdownload (1).jpeg

Hvorfor kalles hummeren havets kardinal? Smaken er en forklaring. Andre forklarer navnet med at rødfargen er like intens som fargen på kardinalenes kappe i Vatikanet.

Hummeren er et av våre største krepsdyr. Den vokser imidlertid sent, kun to til tre centimeter per år. Hunnene er først kjønnsmodne når de er cirka 25 centimeter. Hummeren trives kun på grunt vann ned mot 40 meters dyp, og vil ha fjell- og steinbunn der den kan finne gode gjemmesteder. På dagen ligger hummeren rolig i skjul, men om natten jakter den aktivt etter mat som muslinger, skjell, kråkeboller, mark og død fisk.

Hummer regler download (1).jpeg

I norske farvann finner vi hummer langs kysten fra svenskegrensen til Trøndelag, og sporadisk i Nordland. Gytingen foregår om sommeren, og hunnen bærer rognen vinteren over til klekking i juni til juli ett år senere. Larven svømmer omkring tre til fire uker og bytter skall flere ganger inntil de søker seg ned mot bunnen. Da er den blitt rundt 18 millimeter.

Kilde: Wikipedia