Hork

Hork (Gymnocephalus cernuus) er en fiskeart i abborfamilien, og hork minner i utseende om abbor. Men i motsetning til abbor er forrerste og bakerste ryggfinne vokst sammen. Arten har en vid utbredelse i Nord- og Mellom-Europa og Sibir.   I Norge finnes den på Østlandet nord til Mjøsa. 

I tillegg til piggete ryggfinne har horken et betydelig antall mørke flekker på sidene, og på rygg og halefinne. Den har ikke mørke tverrstriper på sidene  som abboren. Ryggen er gråbunn eller olivengrønn. Undersiden er lys grå. Kan bli opptil 30 cm, men som regel mindre. Horken lever på bunnen, i vann og stilleflytende elver, helst på sand- og leirbunn.

Den spiser alle former for bunndyr. Kjøttet er velsmakende og anses som høyt verdsatt deikattese i flere land, men på grunn av størrelsen har den liten betydning som attraktiv matfisk. Biter villig på mark. På grunn av pigger på finner og gjellelokk er horken arbeidskrevende å få ut av garn.