Slik lykkes du med mørke farger

Mørke farger betyr ikke små og dystre rom. Tvert imot kan de gi en lun og koselig atmosfære, og fremheve det øvrige interiøret. Her er tipsene du trenger for å innrede med mørke farger.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no Foto: Trine Midtsem/ifi.no, Flügger, Tapethuset


Nå som «koselig» igjen har blitt trendy, er de mørke fargene aktuelle som aldri før. 
– Det er mye enklere å skape et koselig og lunt rom med mørke farger enn med helt lyse, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

 

 
 

En mørk kulisse
Det er en myte at mørke veggfarger gjør rommet lite, trangt og trist. Brukt riktig kan de gi dybde, liv og karakter, og fremheve resten av interiøret.
– Med mørke farger på veggen kommer alt annet, som kunst og møbler, mye bedre frem, mener Welle-Watne.


Lone Bjørslev Kisbye hos Flügger mener at en mørk veggfarge er den perfekte kulissen.
– De mørke fargene binder rommet sammen og setter møblene og interiørelementene våre i en scene. Mørke farger er en slags kulisse for den øvrige innredningen, sier hun.

 

Tips til hvordan du best kan lykkes med mørke farger:

 

  • Husk at mørkt ikke bare er sort, og at helt sort kan virke litt hardt og kaldt. Farger som dype grønn-, blå-, grå- og burgunderfarger er mykere og mer takknemlige å jobbe med.
  • Ikke gjør det halvveis. Skal du først ha mørke farger, våg å gå for en virkelig mørk nyanse.
  • Ta utgangspunkt i de øvrige fargene i rommet når du skal velge veggfarge. Møbler, kunst og tepper er gode utgangspunkt.
  • Tenk på belysning. Både naturlig lys og nok kunstig belysning er viktig. Riktig lyssetting gir en lun stemning, uten at rommet oppleves som altfor mørkt.
  • Kombiner gjerne ulike mørke farger i like nyanser, eller ulike nyanser av én farge. Mørke gulv, møbler og tekstiler mot en mørk vegg binder rommet sammen og skaper helhet. En kontrastfarge på detaljer gjør rommet spennende. 
  • Du kan fint kombinere mørke vegger med lysere interiørdetaljer også, men pass på at kontrastene ikke blir for store hvis du vil ha et rolig uttrykk.